Herken jij je eigen stopsignalen?

Geen reacties

Goed omgaan met stress: Ken jij je eigen stopsignalen?

Het is 17:00 uur en morgen moet je stuk af zijn voor een belangrijke klant. Je hebt er de hele middag hard aan gewerkt. Je bent niet helemaal zeker of je de juiste toon en insteek hebt gekozen en zou graag nog even overleggen met een senior collega, maar je weet dat je die nu niet kunt bereiken.

Vanavond om 20:00 uur heb je een sporttraining gepland en je kunt en wil je team niet in de steek laten. Er komt een belangrijke wedstrijd aan en zonder jouw aanwezigheid kan de rest van het team niet goed trainen.

Je hebt de afgelopen nachten niet heel goed geslapen en wil graag bij de bespreking morgen goed voor de dag komen, dus een goede nachtrust kan je wel gebruiken. Maar je weet dat het ook gebruikelijk is om na de training nog even gezellig met je teamgenoten na te praten en iets te drinken. Je weet bovendien dat je na zo’n avondactiviteit moeilijker in slaap komt en weet ook dat je dan niet meer in staat bent om de draad van je werk weer op te pakken en je stuk af te maken.

Herkenbaar? Wat doe jij in zo’n situatie? Hoe stel je je prioriteiten? Welke keuzes maak je? Waar doe je verstandig aan?  

Als je vooruit wil komen moet je je grenzen durven opzoeken, en krijg je onvermijdelijk met druk en stress te maken. Als je teveel of te vaak over je grenzen gaat zonder eerst je batterij weer op te laden pleeg je roofbouw en neemt je energie steeds meer af. Dit gaat meestal ongemerkt. Het is heel lastig om dit op te merken, omdat je gewend bent dat je energie varieert van dag tot dag, en van uur tot uur. Een dalende trend over een langere periode valt je niet op. Het kan ook zijn dat je niet weet waar je op moet letten. Dat je je stopsignalen niet herkent.

Als je je niet bewust bent van een afnemende trend in je energie, brengt dat risico’s met zich mee. Serieuze gezondheidsrisico’s. Ja, ook op jouw leeftijd ben je daar niet immuun voor. Je kunt er maar beter mee leren omgaan. Weten wat stopsignalen zijn is een goede eerste stap als je beter met stress wil omgaan.

Wat zijn stopsignalen?

Stopsignalen zijn signalen van je lichaam of je geest die aangeven dat je energie op raakt en dat je vermoeid bent. Het zijn signalen die aangeven dat het verstandig is om een pauze te nemen of om even gas terug te nemen. Als je er naar luistert helpen ze je voorkomen dat je (te ver) over je grens gaat.

Herken jij je eigen stopsignalen?

Voorbeelden van stopsignalen zijn:

  • Je hebt geen zin (meer) om door te gaan
  • Je raakt sneller geïrriteerd of boos of wordt sneller emotioneel
  • Je hebt prikkende ogen, vermoeide spieren, een zwaar gevoel in je lichaam
  • Je kan je ogen niet open houden, bent slaperig en moet gapen
  • Je bent sneller afgeleid en hebt meer moeite om je te concentreren

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Stopsignalen zijn er in heel veel varianten. Ieder mens ontwikkelt op basis van zijn levenservaring, zijn opvoeding en karakter eigen stopsignalen. Ze  kunnen lichamelijk, emotioneel of mentaal zijn, en zijn vaak een combinatie van deze drie. Je hebt bijvoorbeeld last van enorme spierpijn, dat zorgt ervoor dat je je minder goed op een taak kan concentreren en dat maakt dat je sneller boos wordt dan anders.

Wat denk en doe jij als je merkt dat je ergens geen zin meer in hebt? Mag je stoppen of moet je het afmaken?

Bekijk de bovenstaande voorbeelden van stopsignalen.

  • Welke herken je en welke ervaar je nooit?
  • Zitten er signalen bij die je aan het twijfelen maken: zijn ze er niet, of merk je ze niet op?
  • Welke andere signalen die niet genoemd zijn wijzen jou op je vermoeidheid?

Het lukt je misschien niet direct om bovenstaande vragen te beantwoorden. Door een tijdje aandacht te besteden aan je energieniveau en je vermoeidheid, leer je veel over je eigen stopsignalen. Dat is de manier om ze te leren herkennen.

Hoe ga je om met je stopsignalen?

Wanneer je je bewust bent van je stopsignalen kun je ook bewuste keuzes maken om door te gaan of te stoppen. Bewuste keuzes maken als je tegen je grenzen aanloopt voorkomt dat je onbewust roofbouw gaat plegen op je energie.

Een stopsignaal herkennen betekent  dus niet automatisch dat je ook stopt met waar je bezig bent. Dat hangt helemaal af van de situatie, en de mate van vermoeidheid waar je mee te maken hebt. Als je al chronisch vermoeid  bent zal je anders moeten reageren op stopsignalen, dan wanneer je met ‘normale’ vermoeidheid te maken hebt.

Bij het maken van bewuste keuzes kan het helpen meer te weten over vermoeidheid en stress.

Meer weten?

Heb je behoefte om te sparren om je stressbestendigheid te vergroten? Wil je jouw persoonlijke stopsignalen in beeld krijgen, en weten hoe jij je herstel kunt organiseren? Wil je weten hoe je roofbouw voorkomt? Neem contact met me op voor een gratis intakegesprek.

Of

Lees mijn blogs over:

  • Het verschil tussen normale en chronische vermoeidheid
  • Over energievreters, energieherstellers en energiegevers

Of

Meld je aan voor mijn gratis webinar: Stress-les, voor less stress.

Hierin komen de volgende zaken aan de orde:

  • Je eigen stopsignalen herkennen
  • Het verschil tussen normale vermoeidheid en chronische vermoeidheid.
  • Herstellen, hoe doe je dat?

Aanmelding: via de agenda op mijn website: https://margovanderwoude.nl/agenda/

Vorig bericht
Is de menopauze hetzelfde als de overgang?
Volgend bericht
Je grenzen verleggen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan