Stap 1 naar een gezond gewicht
Voordat je begint aan verandering van je leefstijl, in dit geval verandering van je eetgewoonten, is het goed om te bedenken waarom je gezondere eetgewoonten wil. Daar gaat deze bijdrage over.
Waar wil je van af?
Wil je afvallen? Zegt de dokter tegen je dat je gezonder moet eten omdat je anders ziek wordt? Heb je onbedwingbare eetbuien? Wil je meer energie in je dagelijks leven? Heb je last van allerlei lichamelijke klachten? Vaak is het makkelijker om te bedenken waar je vanaf wil, dan waar je naar toe wil. Je wil bijvoorbeeld kilo’s kwijt, van je gezondheidsklachten af, geen last meer hebben van vreetbuien, je niet langer lusteloos of futloos voelen. Allemaal goede redenen om je eetgewoonten te gaan veranderen.
Ikzelf wilde jaren geleden af van mijn overgewicht en wilde af van klachten als stress, geheugen- en focusproblemen. Een combinatie van fysieke en mentale klachten dus. Door mezelf voor te stellen dat ik weer met energie voor de klas kon staan en weer plezier zou hebben in afspraakjes, mezelf lachend in een gezelschap kon voorstellen, enthousiast en energiek, motiveerde ik mezelf om mijn eetgewoonten te veranderen. |
Waar wil je naar toe?
Wanneer je de reden om je eetpatroon te veranderen positief kunt formuleren, gaat dat je helpen om de slechte gewoontes waar je vanaf wil, los te laten. Je hoeft je aandacht dan niet te richten op wat er niet goed gaat, maar gaat kijken wat er wel goed gaat. Dat doe je, omdat alles wat je aandacht geeft groeit. En je wil niet dat je klachten of problemen groeien door de aandacht die je er aan geeft.
We willen een mindshift. Je aandacht moet gaan van negatief naar positief. Dus daarom is het goed wanneer je op zoek gaat naar wat een gezond eetpatroon jou gaat opleveren. Hoe beter je je dit kunt voorstellen, hoe meer het beeld dat je zo hebt bedacht, je zal motiveren om goede keuzes te maken. Je wil bijvoorbeeld kilo’s kwijt om in een nieuwe jurk of pak te kunnen stralen op een feest over 4 maanden. Of je wil het vertrouwen in je lichaam terug zodat je mee kunt doen met de familievakantie de volgende zomer. Of je wil sterker worden, en niet zwaarder, voor die belangrijke sportwedstrijd over een half jaar. Als je het doel dat je nastreeft positief formuleert gaat dit je door moeilijke momenten heen helpen. Op het moment dat je enorme trek hebt in een groot stuk taart, en je denkt aan die zomervakantie, of die jurk, wordt het makkelijker om niet toe te geven aan de verleiding.
Ik sport graag. Roeien is mijn sport. Ik ben onderdeel van een ploeg die wedstrijden roeit. Het voorbeeld van de sportwedstrijd is mijn eigen voorbeeld. Ik wil graag meer spieren opbouwen en sterker worden om betere resultaten te halen in belangrijke roeiwedstrijden later in het jaar. Dat doel voor ogen houden gaat me helpen om van koekjes en chocola af te blijven. Het gaat me ook helpen om iedere dag een gezonde lunch voor mezelf klaar te maken en niet even snel een broodje naar binnen te werken. |
Je doel bepalen
Hoe doe je dat? Gebruik je verstand en je gevoel.
- Bedenk wat voor jou heel belangrijk is, en stel je voor hoe het zou zijn als je daar mee bezig bent. Gebruik je fantasie om je nieuwe situatie zo gedetailleerd mogelijk voor te stellen. Hoe ziet het er uit? Wat hoor je? Wat zeggen mensen tegen je?
- Vraag je af waar je naar verlangt. Laat je gevoel toe om je doel nog duidelijker te maken. Als je je doel hebt bereikt, wat voel je dan? Welke emoties gaan er dan door je heen?
- Maak je doel meetbaar, of zichtbaar. Hoeveel kilo wil je kwijt? Hoe zie je aan jou dat je energie terug is? Hoeveel sterker of sneller ben je geworden? Zoek naar een maatstaf om je doel in uit te drukken.
- En als je je gevoel en verstand aan het werk hebt gezet, maak dan van wat je hebt bedacht een beeld dat je in gedachten steeds kunt oproepen. Gebruik hierbij zoveel mogelijk zintuigen. Maak in gedachten een plaatje van de situatie waarin je je doel hebt behaald. Verbindt er een geluid, een geur of gevoel aan. Sla deze mentale foto, en het geluid, gevoel of de geur op in je geheugen. Het zal je helpen om op moeilijke momenten je doel voor ogen te halen en niet te bezwijken voor oude gewoonten.
Ik stel me de roeiwedstrijd voor. Draai een filmpje in mijn hoofd af. Voel dat mijn benen sterk zijn en ik heel hard kan trappen en de boot mee op snelheid neem (samen met mijn ploeggenoten natuurlijk). Vervolgens stel ik me voor dat we harder gaan dan ooit. Onze tegenstanders kunnen ons niet bijhouden. Een gemiddelde 500 meter tijd van onder de 2.05, is dat haalbaar? Als ik dit opschrijf maakt het me zenuwachtig. Dat kan helemaal geen kwaad. Ik schreef al dat het goed is om jezelf uit te dagen. Je moet uit je comfortzone om je gedrag te veranderen. Dat geldt natuurlijk ook voor mij. |
Nu is het moment!
Misschien is het je opgevallen dat in de voorbeelden met positief geformuleerde doelen ook steeds iets stond over een tijdstip. Bij de jurk of het pak voor een feest stond over 4 maanden. Bij de zomervakantie, de aankomende zomer. Bij de sportwedstrijd stond over een half jaar. Dat is niet voor niets. Als je een tijdstip koppelt aan het doel dat je wil bereiken zorg je ervoor dat je niet blijft uitstellen. Je geeft aan jezelf de noodzaak aan dat het NU het moment is om goede keuzes te maken en dat uitstellen niet meer kan. Probeer het maar! Het werkt echt.
Haalbare doelen
Ja, wat zijn haalbare doelen? Dat het niet haalbaar is om in 2 weken 10 kg kwijt te raken snapt iedereen. Maar wat is wel haalbaar? Wat wel haalbaar is voor de één, is dat niet voor iedereen. Er is dus in zijn algemeenheid niet heel concreet iets te zeggen over de haalbaarheid van doelen. Het belang van haalbaarheid, daar kan ik wel wat over zeggen. Haalbare doelen motiveren, omdat je merkt dat het doel dat je jezelf hebt gesteld dichter bij komt. En dat geeft energie en vertrouwen om door te zetten als het moeilijk is.
En wat nou als het doel niet haalbaar blijkt?
Ja, als blijkt dat het doel dat je jezelf hebt gesteld niet dichterbij komt, wat dan? Het kan ook zijn dat je wel vorderingen maakt, maar dat het veel langzamer gaat dan je had gedacht. Je hebt het doel wel goed geformuleerd, maar het tijdstip niet. Tussentijds bijstellen van je doel of het tijdstip kan. Doe het alleen niet te snel. Je lichaam moet altijd wennen aan een ander eetpatroon. Soms lijkt het eerst de verkeerde kant op te gaan. Dat is niet ongewoon. Doorzetten dus, en als het echt niet gaat, stel dan je doel bij of zoek hulp. Soms ontbreekt je de kennis om de oorzaken te vinden waarom je je doel niet haalt. In dat geval ben ik je graag van dienst. Maak een afspraak voor één-op-één begeleiding. Kijk onder aanbod voor nadere informatie.